Antalya Cappadocia

Destinácia: Turecko
Kód zájazdu: 1322330
Cena od: 610 €
Príplatky od: 250 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

04.05.2024 8 dní 610 € +250 € odlet: Viedeň letecká
18.05.2024 8 dní 610 € +250 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Počas výletu navštívime stredomorskú perlu Antalyu, bývalé hlavné mesto Seldžuckej ríše Konya, a tajomnú rozprávkovú Cappadociu. Cappadocia, farebná krajina so svojou bohatou históriou a prírodnými zaujímavosťami, známa balónovými letmi, ktoré ponúkajú návštevníkom jedinečnú príležitosť vidieť krásu tejto oblasti z vtáčej perspektívy. Ak chcete vidieť každé z týchto nezvyčajných miest, potom je náš výlet určený práve pre vás.

1.deň
Prílet do Antalye, pôsobivého pobrežného mesta a známej turistickej destinácie, ktorá sa  nachádza na juhu Turecka. Antalya je obľúbená a známa svojou nádhernou prírodnou krásou, historickými pamiatkami, plážami a bohatým kultúrnym dedičstvom.
Ubytovanie v hoteli, privítanie sprievodcom CK. Voľný čas.

2.deň
Odchod do Cappadocie,  oblasti známej svojimi jedinečnými skalnými útvarmi, často nazývanými "kamenné komíny", ktoré tvorili prírodné erózne procesy tisíce rokov. Cappadocia je taktiež známa pre svoje podzemné mestá, ktoré slúžili ako úkryty pred inváziami a prenasledovaním. Oblasť je bohatá na históriu a kultúru. V minulosti bola Cappadocia dôležitým centrom rôznych civilizácií. Preto je táto oblasť bohatá na archeologické nálezy, staroveké pamiatky a krásne kostoly s freskami, ktoré sú vytesané priamo do skalných stien.
V meste Konya navštívime múzeum Mevlana, ktoré je známe aj ako Mevlana Müzesi, Mevlana Mausoleum alebo Rumi Mausoleum. Je to miesto pokoja a úcty venované slávnemu sufijskému filozofovi a básnikovi Mevlana Jalaluddin Rumi, ktorý žil v 13. storočí. Mevlana Rumi bol zakladateľom sufijského rádu známeho ako Mevlevi, ktorí boli známi svojím mystickým učením, tancom a hudbou. Po jeho smrti v roku 1273 bolo jeho telo pochované v Konyi a na jeho hrobke bola postavená mešita, ktorá bola neskôr rozšírená a zmenená na múzeum.

3.deň
Návšteva Göreme múzea, známe aj ako Göreme Open Air Museum, je jedným z najvýznamnejších historických a kultúrnych miest v oblasti Cappadocia. Toto múzeum, nachádzajúce sa pri meste Göreme, zachováva jedinečné skalné kláštory a kostolíky, ktoré boli vytesané do mäkkých vápencových skál v okolí Göreme. Múzeum je známe pre svoje dobre zachované fresky a nástenné maľby, ktoré sú datované do obdobia od 9. do 11. storočia.
Údolie Pashabag, alebo Údolie mníchov, je jedným z nádherných prírodných údolí v oblasti Cappadocia. Toto údolie je známe pre svoje impozantné skalné komíny, ktoré vystupujú zo zeme a tvoria scenériu, akoby z inej planéty. Údolie Pashabag je tiež známe tým, že je domovom mnohých kláštorov a kostolíkov vytesaných priamo do skalných stien. Niektoré z týchto historickejších štruktúr sa datujú až do 10. storočia.
Údolie Predstavivosti je známe pre svoje pôsobivé skalné útvary, ktoré majú rôzne tvary a formy, čo dáva pocit, že sa ocitneme v ríši fantázie. V tomto údolí môžeme obdivovať skalné komíny, jaskyne a iné prírodné útvary, ktoré vytvorila príroda tisíce rokov trvajúcimi eróznymi procesmi. Tieto skalné útvary sú často nazývané "kamenné komíny" a tvoria jedinečnú krajinu, ktorá pôsobí veľmi pôsobivo a umocňuje pocit zázraku a predstavivosti.
Údolie Troch Krások je ďalšou fascinujúcou lokalitou v oblasti Cappadocia. Toto údolie je známe svojou nádhernou prírodou a úžasnými skalnými útvarmi, ktorého názov pochádza od troch veľkolepých skalných komínov "krások", ktoré dominujú tejto lokalite.
Údolie holubov je známe pre veľký počet holubníkov vytesaných do skalných stien, ktoré boli v minulosti využívané na chov holubov. Holuby boli dôležitými zvieratami v histórii Cappadocie, pretože ich trus bol cenný pri pestovaní hrozna a iných plodín v suchých podmienkach tohto regiónu.
V mestečku Avanos navštívime výrobňu keramiky, kde sa výrobky vyrábajú podľa dávnych tradícií.

4.deň
Výlet do Ihlara Canyon – jedného z najväčších kaňonov na svete, ktorého výška miestami presahuje 100 metrov a ktorý je domovom prírodného a historického bohatstva.
Návšteva podzemného mestečka Kaimakli, ktoré je najväčšie v regióne a je pod ochranou UNESCO. Toto podzemné mesto je jedným z niekoľkých unikátnych komplexov vytesaných do vápencových skál v Cappadocii. Toto podzemné mesto, postavené približne v 8. storočí pred naším letopočtom, slúžilo ako úkryt pre obyvateľov v prípade útokov nepriateľov a nepriaznivých poveternostných podmienok. Kaimakli má množstvo podzemných komôr, tunelov a chodieb, ktoré sú vytesané do vápencových vrstiev a dosahujú hĺbku až do 20 metrov pod zemou.
V prípade záujmu ukážka Whirling Dervish tanca, známeho aj ako Sufi tanec. Je to tradičný tanec praktizovaný členmi sufijského rádu známeho ako Mevlevi. Tento tanec je dôležitou súčasťou sufijských náboženských obradov a je považovaný za spôsob dosiahnutia duchovného blaha a zblíženia sa s Bohom. Whirling Dervish tanec sa vykonáva za živej hudby, často sprevádzanej spevom. Tancujúci, známi ako "Dervishi" alebo "Mevlevis", nosia široké sukne a konajú rituálne obrady, ktoré zahŕňajú rotáciu alebo vírenie okolo svojej osi.

5.deň
Odchod do Antalye
Cestou späť do Antalye, v meste Sultanhani navštívime Sultan Han, najväčší seldžucký karavanserai v Anatólii – jeden z orientálnych hostincov,  ktoré sa budovali sa pozdĺž obchodných ciest pre obchodné karavány, obchodníkov, pútnikov a cestovateľov (v našom prípade na Hodvábnej ceste) vo vzdialenosti, ktorú karavána dokázala prejsť za jeden deň. Karavanserai Sultan Han bol postavený v 13. storočí za vlády Seldžuckej ríše, konkrétne v roku 1229. Tento nádherný komplex pozostáva z veľkej centrálnej nádvornej budovy so stĺpmi, ktoré poskytovali útočisko a odpočinok pre cestujúcich a ich zvieratá. Okrem spálne pre cestujúcich bola v karavansaraji aj modlitebňa, kúpeľne a osobitné miestnosti pre obchodníkov.

6.deň
Prehliadka Antalye, prechádzka starým mestom (Yivli Minaret, Víťazný oblúk Hadriana)
Individuálne voľno,  možnosť nákupov. 
Na záver dňa navštívime jedno veľmi fotogenické miesto – vodopády Karpuzkaldiran, známe tiež ako Düden Şelalesi. Vodopády sú súčasťou väčšieho parku s atrakciami, množstvom stánkov s občerstvením a s možnosť raftingu na hornej časti rieky. Vodopády sa vyznačujú tým, že voda padá zo skalného útesu priamo do mora. Zaujímavosťou je, že vodopády sú viditeľné aj z lietadla pri pristávaní od mora na letisko Antalya.

7.deň
Podľa želania výlet (ponuka výletov bude oznámená na mieste) alebo voľný čas.

8.deň
Po raňajkách transfer na letisko, odlet do Viedne.

V cene je zahrnuté
7x ubytovanie v 4* s polpeziou (Antalya - Adonis Hotel 4*, Latanya Hotel 4*, Cappadocia – Suhan Hotel 4* alebo podobný), letecká doprava Viedeň - Antalya - Viedeň, 20kg podaná batožina, 8kg príručná batožina, transfer letisko - hotel - letisko, sprievodca, doprava a prehliadky podľa programu (bez cien za vstupy do pamiatok, múzeí, atrakcií, let balónom).

V cene nie je zahrnuté
Povinné príplatky: servisné poplatky 250 Eur na osobu
Vstupy do pamiatok, múzeí, atrakcií atď.
Orientačné ceny niektorých vstupov do pamiatok, múzeí a atrakcií na osobu:
Údolie Pashabag – 15 Eur, let balónom – od 180 Eur do 250 Eur, Göreme múzeum – 25 Eur, Ihlara Canyon – 60 Eur, Dervish dance – 25 Eur
Poznámka: Ceny vstupného sú aktuálne a môžu sa meniť, platia sa vždy až na mieste.
Odporúčaný doplatok: komplexné cestovné poistenie základné 3 Eur na osobu na deň alebo poistenie Pandemic 4 Eur na osobu na deň alebo poistenie Exclusive 4,5 Eur na osobu na deň.

Upozornenie: Pri cestách do Turecka musia mať občania Slovenskej republiky (vrátane detí) platný cestovný doklad, ktorým je cestovný pas. Pas musí platiť minimálne o 150 dní dlhšie, než je dátum (deň) vstupu na územie Turecka. V zmysle platného zákona, vstup na územie Turecka nebude umožnený s pasom, ktorý má kratšiu dobu platnosti. Zároveň v pase musí byť aj dostatok voľného miesta (minimálne 2 čisté voľné strany) pre vstupné a výstupné pečiatky orgánov hraničnej a pasovej kontroly. 

Program sa v závislosti od počasia môže meniť.

Generované systémom ProfiTour